Nieuws

Open-tuindag 15 juli 2018

Naar jaarlijkse traditie mochten we de bar verzorgen op de open-tuindag van tuinarchitect Chris Ghyselen in Oedelem-Oostveld. Onder een stralende zon mochten we heel wat volk bedienen.  De warmte zorgde voor vele droge kelen, dus de (fris)drank vloeide rijkelijk.  Ook vroegen verschillende mensen meer uitleg over onze vzw en over NorSA. We hadden een mooie opbrengst van € 876.

We kijken nu al uit naar de volgende editie die doorgaat op zondag 14/07/19 van 10 tot 18 uur.

Wat een opbrengst!

Ik heb geen woorden om mijn gevoel te beschrijven toen ik de Mollers bij Music for Life hoorde bekend maken hoeveel hun initiatief heeft opgebracht: dankbaarheid, ongeloof, verbazing, geluk, blijdschap, verwondering,  …

Hun initiatief “Shosholosa for Life” bracht 10.000 euro op. De winnaar van “De Mol”, Davey, verhoogde dit bedrag zelfs nog eens met 5.000 euro uit de pot die hij had gewonnen met het programma (zoals hij toen had beloofd aan zijn collega-Moller).  In totaal schenken ze zo dus 15.000 euro (!!) voor onze vzw. Ik moest toch even bekomen (en even een traantje (of 10) wegpinken) en het heeft even geduurd voor het doordrong.

We hebben het al tot vervelens toe herhaald op de sociale media-kanalen, maar uit de grond van ons hart: BAIE DANKIE !!

Wil je hen, en de aanwezigen in Wachtebeke, nog eens horen zingen, kijk dan zeker hier: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/12/23/-shosoloza-for-life–de-mol-kandidaten-zingen-15-000-euro-bij-el/

 

Shosholosa

Donderdag 21 december 2017. Een van de datums die ik niet snel zal vergeten. In het Hof van Liere werd er door een kleine duizend mensen uit volle borst Shosholosa gezongen. Een prachtige setting en ondanks het miezerige weer werd het een warme avond.

Een kleine impressie van de avond:

Helpers nodig voor Shosholoza for Life

Deze oproep voor vrijwilligers kregen we van de “Mollers”:

====

Beste,

ik ben Hans, één van de kandidaten van de Mol van 2017 en tevens initiatiefnemer en mede-organisator van het Shosholoza for Life evenement dat we op 21/12 onder de vleugels van de Warmste Week organiseren ten voordele van jullie VZW.

Ik schrijf jullie met de vraag naar wat hulp bij de organisatie van het evenement zelf. We zijn namelijk nog op zoek naar vrijwilligers die op de dag zelf wat kunnen helpen. Er is reeds heel wat vrijwillige steun voorzien door een groot aantal studentenverenigingen van de Universiteit Antwerpen, maar we zoeken nog een 40-tal bijkomende mensen die ons kunnen helpen bij de toegangscontrole en drankkraampjes. Concreet zoeken we nog 20-tal mensen voor de drankkraampjes, een 10-tal mensen voor de toegangscontrole en dan nog een 10-tal mensen als reserve.

Wat houdt dat nu juist in? Concreet betekent het dat de vrijwilliger om 16h30 op de plaats van het evenement zou moeten zijn, en tot ongeveer 20h00 beschikbaar. Locatie is het Hof van Liere, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen. Alles zal ter plaatste voorzien worden, zoals een badge en uitleg van wat er juist wordt verwacht.

Zal de vrijwilliger dan helemaal niet deel kunnen nemen aan het evenement zelf? Helemaal niet! Omdat het evenement plaats zal vinden in het Hof van Liere, een grote openlucht binnenplaats in een feeërieke sfeer, zal er absoluut niets gemist worden van het evenement zelf; integendeel, niets houdt de persoon in kwestie tegen om mee te zingen met Shosholoza!

=====

Mocht je je geroepen voelen, kan je jezelf uiterlijk tegen dinsdag 5 december (volgende week) opgeven. Dit kan door via ons contactformulier (of rechtstreeks via email info@samenvoorzuidafrika.be) volgende gegevens door te sturen:

  1. naam
  2. email
  3. gsm-nummer

Alvast hartelijk bedankt!

 

Shosholoza for Life

Shosholoza for life

Wauw! Ik moest toch even een krop uit de keel slikken (en een traantje wegpinken), toen ik dit berichtje op onze Facebook-pagina zag verschijnen: “En wij Mollers hebben voor ons ‘Shosholoza for Life’ evenement gekozen om SAmen te steunen, dus allen daarheen op 21 december om 18h30!

Dit evenement, met meer info, kan je ook terugvinden op onze evenementen-pagina.

Lees ook het artikel op het nieuwsblad: http://www.nieuwsblad.be/cnt/blcju_03186162

 

Bezoek aan Norsa

Deze zomer hebben twee van onze bestuursleden (Riet en Kris) samen met vrienden en hun gezinnen een onvergetelijke reis naar Zuid-Afrika gemaakt, en o.a. ons Fosterhuisje bezocht.  Lees hier hun opmerkelijke ervaringen:

Nadat we 3 jaar geleden hielpen bouwen aan het pleeghuisje konden we eindelijk het bewoond pleeghuisje zien en kennis maken met zijn bewoners…

Met open armen werden we ontvangen door mama Agnes, Avela, Noxolo, Zanele, Zuyuswa, Zuyelwa, Alwande en Sibanelisiwe ! Vreugdekreten vlogen in het rond. We gaven een collage met de bestuursleden van onze vzw op. Mama Agnes wou weten wie dit allemaal was. We luisterden naar haar wat de noden van het huisje waren… Het werd een hele waslijst van kleine en grotere klusjes. Enkele dagen later gingen we terug om te klussen en aankopen te doen… Bedden werden hersteld, kastjes werden terug in mekaar gestopt, een afdak werd getimmerd, een nieuwe waslijn werd gemaakt, de voordeur werd verstevigd, de keuken en woonkamer werd herschilderd…

Gelukkig waren we met 2 gezinnen. De mannen deden de klusjes, de vrouwen deden het schilderwerk en de aankopen… Wat werd allemaal aangekocht? Matrassen, een nieuwe tafel en zitbanken (want ze hadden slechts 2 stoelen en een veel te hoge tafel), voor Avela die zeer gehecht is aan zijn 2 honden en die hem ook deden openbloeien kochten we een nieuw hondenhok. Wat was hij blij toen we het nieuwe hondenhok uit ons busje laadden !!! We zorgden ook voor een kweekbak om zelf groentjes te kweken. Deze bak werd gevuld en de eerste groenten werden gezaaid : spinazie, rode biet en ijsbergsla.

In het dagcentrum legden we een moestuin aan. De grond werd bewerkt, bemest en dan konden we zaaien en planten : prei, selder, rode biet, pompoen, snijbiet en peterselie werden geplant, spinazie en wortels werden gezaaid… Nu kregen we al foto’s dat alles mooi aan het groeien is!

Voor de kleuterklassen van het dagcentrum werd een groot pakket met educatief speelgoed gekocht. Alles zit mooi per leeftijd, in boxen en wordt nu gebruikt in de 3 kleuterklassen : 72 houten puzzels, rijgparels, ballen(volleyballen, tennisballen, voetballen), een grote parachute, muziekinstrumentjes, logiblokken, legoblokken, pittenzakken, springtouwen, zandvormpjes, speelgoeddieren, stelten, plasticine + toebehoren, houten blokken, viltbord met figuurtjes, vloerpuzzels, handpoppen …

Op het einde van onze reis brachten we het pleeghuisje nog een bezoekje met de laatste aankopen die we voor hen deden : nieuwe kledij voor iedereen. Die blije en ontroerde gezichten vergeten we nooit !!!

Gedurende die dagen in het pleeghuisje werden personen die we kenden van op foto’s vrienden met elk hun eigen karakter, hun eigen angsten en vreugde maar vooral met veel dankbaarheid. We kunnen niet wachten om terug te gaan en hen terug te zien…